Pierwszy przegląd w ASO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d_woj
    Drive
    • 2011
    • 68

Pierwszy przegląd w ASO

Witam

Jako posiadacz O1 (polift) nie mogłem się oprzeć aby porównać fabryczne audio innych modeli z VAG.
    Jestem wręcz głęboko zażenowany jakością audio przedstawianą przez moja octe...
    Zarówno golf IV (golas z 2001r) oraz fabia I (golas z 2006r) biją ją NA GŁOWĘ. Wiem że wykończenie drzwi tych modeli jest inne - być może lepiej wytłumione ale czy ktoś się orientuje czy fabryczne głośniki fabii i golfa mają jakieś inne parametry?
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Pierwszy przegląd w ASO

Jutro jadę na pierwszy przegląd do InterAuto.

Powinienem na coś zwrócić uwagę czy pozostawić sprawę w rękach specjalistów :wink: ??

Komentarz

• pandzik
      RS
      • 2011
      • 2254
      • Seat

Możesz sie rozejrzeć za białym Tourem.

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Zamieszczone przez loyd
        Powinienem na coś zwrócić uwagę czy pozostawić sprawę w rękach specjalistów :wink: ??
        Zwróć uwagę na ... jakość kawy w barku i wybór gazetek dostępnych klientom

He he, tak było w Toyocie, a w Skodzie ... sam jestem ciekaw, bo pewnie już niedługo będę w podobnej sytuacji i za cholerę nie wiem jak działają ASO Skody. Z dotychczasowych doświadczeń w temacie kontaktów na linii klient-ASO, związanych wprawdzie z zakupem, to było raczej słabiutko. Od razu widać, że ASO nastawione są na klienta flotowego.
        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• macluke
          Elegance
          • 2010
          • 875

Re: Pierwszy przegląd w ASO

Zamieszczone przez loyd
          Jutro jadę na pierwszy przegląd do InterAuto.
          Powinienem na coś zwrócić uwagę czy pozostawić sprawę w rękach specjalistów
          no pewnie niewiele możesz zrobić
          Ewentualnie sprawdź wcześniej żarówki, bo pewnie będzie dużo taniej, jak wymienisz je sam
          Auto wjedzie na halę i tyle go widzisz (nie wiem jak w IA, natomiast w Emida KR jest okno w poczekalni, choć i tak widać przez nie środek hali).

Komentarz

• Marcinooo
            Rider
            • 2009
            • 332

Na to, czy nie wlali zbyt dużo oleju

Komentarz

• Morten84
              Drive
              • 2010
              • 56

Zamieszczone przez macluke
              (nie wiem jak w IA, natomiast w Emida KR jest okno w poczekalni
              W InterAuto również jest okno z widokiem na halę.
              Zamieszczone przez Marcinooo
              Przede wszystkim na to czy faktycznie go wymienili.

Komentarz

• pandzik
                RS
                • 2011
                • 2254
                • Seat

Zamieszczone przez Morten84
                Przede wszystkim na to czy faktycznie go wymienili.
                A jest niebezpieczeństwo, że w InterAuto nie wymieniają?

Komentarz

• Borsuk2
                  L&K
                  • 2010
                  • 1203

Dyskretnie zaznacz kluczowe miejsca w aucie i będziesz widział czy i co było ruszane i odkręcane. :lol:
                  Fajna stronka

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14890
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Marcinooo
                    dokładnie, przynajmniej z faktury może tak wynikać :wink:
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Morten84
                      Drive
                      • 2010
                      • 56

Zamieszczone przez pandzik
                      A jest niebezpieczeństwo, że w InterAuto nie wymieniają?
                      Nie chcę tutaj nikomu robić złej opinii bo nie mam pewności, więc ujmę to w ten sposób: postanowiłem,że zawsze będę patrzył mechanikom na ręce...

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14890
                        • Octavia IV (NX3)

Ja zawsze zerkam po przeglądzie na filtr oleju, czy faktycznie jest świeżutki i sprawdzam bagnetem olej - jaki ma wygląd. Świeży od starego od razu się różni. Dla pewności.
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Dig Dug
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 1306
                          • Seat

Ja wybierałem dotychczas Skoda Bączek w Tarnowie, bo właśnie mozna było postać koło auta podczas przegladu. Dzieki temu zraziłem się do nich. Za pierwszym razem koleś zrobił pełen zakres przegladu. Za drugim razem, koleś pominął smarowanie zamków, uszczelek, przetarcie pokrywy silnika i paru dupereli jak sprawdzenie świateł. Wyważanie kół to doklejenie kolejnych ciężarków na felgi.

Nic nie mówiłem, ale gdy na fakturze, która miała być OK 400 zł pojawiła się pozycja olej silikonowy do smarowania w ilości 0,2 dm3 i jakiś preparat do zamków to zacząłem się wykłucać, że nie bedę płacił za coś czego nie ma. Tak samo olej koleś wmawiał mi, że nalał więcej do silnika. Kolesie śli w zaparte, nawet wezwali mechanika i ten pieprzył, że smarował. Porazałem zakurzone zamki zapłaciłem wcześniej ustaloną kwotę i postanowiłem, że nie pojadę tam ponownie na przegląd.

Tak więc generalnie, mechanicy próbują się nie orobić i omijają pewne czynności serwisowe. Nie wymienienie oleju lub filtru nie wyobrażam sobie, niemniej zazwyczaj próbuja zrobić klienta w wała.

loyd, Ogladnij zamki, uszczelki, generalnie wnętrze komory silnika bedziesz widział czy koleś cos robił kosmetycznie, czy nie, a doliczą ci za preparaty.
                          Dwa ilość oleju. Jeżeli leją 3,5 litra bo tyle wchodzi to za tyle powinieneś zapłacić, a nie za 4 litry.
                          Pozostrałe czynności jak dokręcenie śrub, wyczyszczenie hamulców itp nie sprawdzisz bo nie widać. Możesz ewentualnie załozyć śrubę zabezpieczającą na przeciwko wentla to sprawdzisz czy koleś wogóle odkrecał koła.

Ja wiem, że jak mam jechać na serwis i nie widzieć co się dzieje, to wolę pojechać do mechanika i wymienić tylko olej. Oczywiście po gwarancji, bo w trakcie to oczywiście musowo serwis.

Kolega mi przypomniał. Jak byłem na 2 serwisie, to kolesie zakładają takie maty na magnesach na nadkola przednie (ochronne). Mając brudne auto koleś przyczepił do tego maty i porysował mi w miejscu magnesu lakier. Stąd moja rada, jak bedziesz dawał auto na przegląd to umyj sobie przynajmniej nadkola przednie, żeby Ci czasem nie porysowali. Wiem, że myją po przeglądzie auto, ale mnie spotkala taka niespodzianka. Chcieli mi polerować maszynowo, ale dałem sobie spokój. Prawie tego nie widac po delikatnym przetarciu recznym.
                          Była O1 jest F2.

Komentarz

• Skfarek
                            RS
                            • 2010
                            • 4795
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

loyd, przede wszystkim niech doradca zrobi przy tobie oględziny auta, na formularzu oględzin spisze wszystkie uwagi, potem zanim podpiszesz zlecenie o odbiorze obejrzyj dobrze auto, jak coś będzie nie tak (uszkodzenie, rysa itp.) to poprawiają.
                            Kolejna żelazna zasada bierz papierowe zlecenie, na nim ma być wpisany dokładny zakres usługi i wszytskie twoje uwagi, wszelkie ustalenia "na gębę" pt "się zrobi" kończą się tym, że nie ma potem winnego albo jakby tematu nie było. Niech doradca założy przy tobie pokrowce byś potem nie musiał czyścić tapicery albo przepychać się z ASO.

Powyższe uwagi może wydają się głupie i oczywiste ale wypływają z kilkuletniego doświadczenia z pracy w ASO :wink:
                            Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                            6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                            Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14890
                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Dig Dug
                              Dwa ilość oleju. Jeżeli leją 3,5 litra bo tyle wchodzi to za tyle powinieneś zapłacić, a nie za 4 litry.
                              albo dostać "połówkę" w pojemniku na dolewki :wink: , co jest mało prawdopodobne, bo leją oleje z beczki.

[ Dodano: Pią 29 Kwi, 11 09:34 ]
                              Jedno co muszę potwierdzić (o Sinclanie w Zakręcie mam mieszane zdanie - już w którymś poście to pisałem), to fakt, że zawsze dają papierowe zlceenie z wyszczególnionym zakresem uwag właściciela samochodu, a jeśli wg. nich coś jest dodatkowo do zrobienia, to zawsze!!! kontaktują się telefonicznie, żeby to uzgodnić.
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...